Най-опасните летища в Европа

Напоследък все попадаме на интересни филми, свързани със самолети, летища и тн. Днес решихме да ви разкажем за някои от най-опасните летища на света. Сигурно си е истинско изпитание на духа да каца и излита човек от тях, но със сигурност е и невероятно преживяване. Дори и заради самата идея да види човек тези „инфраструктурни чудеса“ със сигурност ще се замислим следващия път, когато пускаме оферти за евтини самолетни билети 😉

Днес ще започнем с европейските летища:

  1. Летище Гибралтар – строено е през Втората световна война, но се ползва и в наши дни. Предвид оскъдната територия на държавата, пистата на летището всъщност.. пресича най-натоварената улица на столицата 🙂 Подобно на познатите ни жп бариери, тук се пускат такива всеки път, когато каца или излита самолет.

2. Летището в Мадейра, Португалия – летището е международно, а дължината на пистата е… 2,7км (за сравнение, Терминал 2 е дълъг 3,6 км). Разположено е сред планини, свършва в океана и определено е изпитание за доста пилоти. През 2000г. пистата е достроена, но води ново предизвикателство със себе си – удължението й всъщност е …мост. Но добрата новина – приземяването разкрива уникални гледки!

3. Летище Кушевел, Франция – „искам летището да ми е на две крачки от снежните писти“. Е, ако си мечтаете за нещо подобно, това е летището 🙂 Екстремните спортове започват още от небето – пистата е с голям наклон, на височина от над 2000м, а и за капак – едва 525м дълга. Сгушена е във Френските Алпи, заобиколена от снежни върхове. Но няма място за безпокойство – пилотите, които имат право да кацат на това летище, са специално обучени. Дестинацията е много предпочитана от скиори, а като цяло няма данни за чести инциденти там.

4. Летище Барра, Шотландия – точно обратното на Кушевел 🙂 Определено влиза в класациите на не едно списание в топ 10 на най-трудните писти. Защо ли? Защото е може би единствената писта с … пясъчна настилка. Но пък шотландците са го измислили по уникален начин – летището има 3 пясъчни писти, оградени с дървен материал. Самолетите кацат един по един, а пистата се определя спрямо посоката на вятъра. Самолетите кацат само през деня. Ако все пак се наложи аварийно кацане привечер, за светлини на пистата се ползват… светлините на самолета. Найс, а?

5. Летище Свалбард, Норвегия – „когато животът ти поднесе лед, направи си… писта“ – сигурно нещо подобно е гласяло мотото на архитекта на това летище. А неговата работа определено не е била лека – голяма част от летището е направено от лед, включително и хамбарът, вдигнат на огромни ледени пилони. Това е едно от най-северните летища, до които човек може да си запази билети. За жалост, глобалното затопляне не го щади – в последните години все по-често се налагат реконструкции заради повишаване на температурите.

А какъв е вашият опит и преживяванията? Кои летища изпуснахме в класацията „най-опасни летища в Европа“?

Източници:

http://www.wonders-world.com

http://forums.govteen.com/

http://www.panoramio.com