Нашите съвети

Винаги търсим най-изгодната цена на билет. Понякога жертваме исканата дата с друга близка заради неустоимата стойност от xyz лв./евро…

Но дали нискотарифните компании наистина предлагат толкова евтини полети?

Ето кратко сравнение на двата вида въздушни превози:

Нискотарифна компания

+ ниски цени на билетите – особено ако са закупени в периоди на промоции, поне няколко седмици преди датата на полета

+ лесна покупка на билет онлайн и разнообразни начини на плащане (онлайн, чрез банков превод и тн.), често и непосредствено преди самия полет

+ възможност за пътуване до различни нискотарифни летища, откъдето лесно бихте продължили пътешествието си (напр. например, бихте избрали да летите до Лондон-Лутън ако имате последващ полет оттам, а не до Лондон-Хийтроу, като бихте изгубили няколко десетки паунда и близо 2 часа за предвижване)

– неясност относно елементите на крайната ви цена на билета: такса за багаж, за резервиране на място, за застраховка…

– отдалеченост на нискотарифните летища от градовете

– храната по време на полет не е включена в цената

– закъснения на полетите поради висока интензивност на ползване на машините

– чистотата не е предимство

Традиционни компании

+ в цената е включен багаж (позволените килограми зависят от политиката на компанията)

+ получавате запазено място

+ най-често се използват най-големите/популярни/централни летища за съответния град

+ /- храната на борда е калкулирана в цената, макар често да не съответства по качество и/или количество

– да, цените често са по-високи от нискотарифните компании

– по-неперспективните компании имат ограничени възможности за обновяване на самолетния парк

Няма верен отговор кой вид компания е по-конкурентна, сравнявайки цена и  качество на предлаганата услуга в цялост.

Често ползваното правило при избор е:

Ако цената на нискотарифния билет + такса за багаж + билети от и до летището на желаната дестинация за съответните дати е по-ниска от тази на стандартния билет, то наистина билетът е нискотарифен.

2 коментара за “Нашите съвети

 • 23.02.2010 в 19:29
  Permalink

  Здравейте!
  Искам да си закупя 1посочен билет от Амстердам до Варна, но тук откривам само в обратната посока. До 1 седмица трябва да патувам. Имате ли оферта за мен?
  Благодаря ви предварително!

 • 16.08.2010 в 14:22
  Permalink

  Здравейте,

  бих искал да се включа с някои пояснения относно съветите за нискотарифните и нормалните авиокомпании. Като цяло разлика няма! Работя в авиацията от много години, а в момента съм супервайзор на Летището в Брюксел – Сюд Шарльороа откъдето летят много ниско тарифни компании. Минал съм обучение за работа с тях и в повечето случаи ако не се четат внимателно малките буквички в условията, пътника наистина е прецакан. Като цяло – промоции има винаги и те са много добри! Мога да твърдя, че съм летял за центове преди година две. Като за начало всеки си прави сметката относно това с каква авиокомпания да лети. Прави сте за Хийтроу и т.н. в Лондон, но като цяло стандарта на Англия е висок и затова дали ще кацнете в Станстед, Лутън или другите летища цените са едни и за придвижване и за пътуване. Като цяло крайната цена се определя винаги след като сте избрали периода на пътуване. Багажа се заплаща допълнително, според желанието на пътника. В частност винаги има право да носи 10кг., позволен ръчен багаж, що се касае за застраховката тя е напълно излишна! Защото веднъж заплатили вашето пътуване с кредитна карта, вие имате осигурена застраховка от емитатора на картата, която задължително има застраховка. Така, че този проблем е напълно излишен, защото някои авиокомпании са в комбина с повечето банки или застрахователни дружества и правят излишно тази процедура, която натоварва крайната цена. Отдалечеността на нискотарифните компании от големите градове е факт, но именно поради тази причина авиокомпаниите избират тези градове, за съживяване на икономика, откриване на работни места и прочее. Ако си припомните случай със Скай Юръп, те фалираха именно поради факта, че не можеха да поддържат нивото си като кацат на големите летища. Easy Jet е на път да ги последва, защото повечето им дестинации са насочени към големите терминали. Тъй като имам база за сравнение, мога да твърдя, че закъсненията при Low компаниите например при Райън еър е рядкост. Те следват твърдо принципа на ротация на летище – 25 минути. Това означава сваляне от борда на пристигналите пътници, зареждане на гориво, багаж, качване на пътници и излитане. В повечето от случаите 95 процента от полетите им са супер точни. Както и на Уиз еър, с известни изключения, но при тях е проблем факта, че нямат достатъчно машини, докато при Райън те са в изобили. Само за допълнение ще спомена, че при нас на летището имаме 15 базирани машини. Очакваме още! Дневно само от летище Шарльороа има над 86 полета на ниско тарифни компании. Що се касае за чистотата, последно летях с БГ еър и в джоба на седалката пред мен, някои си беше забравил хигиенната кърпичка, заедно с изядения кекс от кетъринга. Тъй като пътуването вече не е лукс, излишно е е да се дават много „хвърчи“ пари при положение, че може да се пътува и евтино. Именно поради тази причина доста от традиционните авиокомпании също минаха на бордова продажба на закуски и напитки – факт – Brussels airlines, Iberia с други.
  Предимството на ниско тарифните примерно има в Уиз еър – плащате регистрация на багаж и получавате максимума от 32 кг. на куфар. Имате право на акумулация /pooling/ така, че това супер изгодно за тези, които предпочитат да пътуват с много багаж. Райън предлага няколко варианта – багаж от 15 и 20 кг. Като, това зависи от вашите нужди. В случай, че ако имате свръх багаж примерно с БГ еър или Луфтханза, трябва да заплащате и то доста соленичко. Не, че при Райън и Уиз не съществува/ше този принцип. При първите цената е 20 евро на кг., преди половин година при Уиз цената беше 15евро на кг. Така, че всичко има своите предимства и недостатъци.

  Поздравления за съществуването на този сайт. Ще се радвам, да помагам с каквото мога и да давам съвети директно от „кухнята“ на ниско тарифните компании. Както и за други полети.
  Бъдете здрави и успех…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.