Къде да резервираме евтино хотел/хостел?

Всеки ден ви предлагаме (или поне се опитваме) различни интересни и предизвикателни оферти за евтини самолетни билети. Но като всички пътешественици и ние знаем, че честно разходите за самолетни билети са най-малкото перо разходи от цялото пътешествие.

Хотел или хостел?

Може би малко разяснение какво е хостел – в повечето случаи евтин метод за настаняване, като често стаите за нощувка са за 4-10 души, а цената а намалена заради орязаните удобства. Често споделяте баня и тоалетна с още хора или такива са налични на етажа. Да, често цените на хостела могат да са буквално под 10 евро или с няколко пъти по-ниски от тези на хотела.

Но тук искаме да сложим и необходимата забележка – не винаги хостелът излиза по-евтин от хотела. Например, в големи градове със скъп транспорт, спането в хостел извън града (ако например плащате около 10 евро за карта за градски транспорт) може да се обезсмисли спрямо нощувки в хотел в центъра на града.

Ето няколко съвета къде и как да търсите евтини нощувки в чужбина или поне нашите топ 5 избора:

  • booking.com – най-голямата може би платформа за резервации на хотели. Компанията има много хубава политика – хотелите, с които работят, не би трябвало да предоставят на други компании по-ниски цени от тези за Booking.com. Тоест, това са най-ниските цени за хотели, особено ако искате по-луксозно настаняване.
  • hostels.com – основната платформа за резервация на хостели. Направете си регистрация (безплатна е) в сайта, за да спестявате от такси при запазване на стаи. Четете коментарите и оценките – ако 10 души твърдят, че е мръсно и няма топла вода, шансът да е така е реален. Отново – разглеждайте къде се намират спрямо основните забележителности и доколко наистина спестявате с нощувки в хостели.
  • hostelworld.com  – страницата е сходна на hostels.com, но понякога предлага различни цени
  • homeaway.com – сравнително нова платформа, даваща възможност да се запазят апартаменти, директно от собствениците им. Засега не сме го пробвали, но определено има много свежи идеи, особено ако се изкушавате да наемете например къща на брега на морето, или такава със собствен басейн…
  • Резервация чрез сайтове за групово пазаруване – не сте се замисляли за този вариант? Да, както може да нощувате за без пари в България, така може да осигурите и евтините си нощувки в чужбина. Разбира се, четете в детайли офертите. Ето тук има добра база с информация за страници за групово пазаруване в редица държави.
А как резервирате Вие хотели/хостели в чужбина? Къде намирате най-изгодните оферти за перфектното пътешествие?