Как България Ер се оказа една от най-лошите компании за летене*

*Преди няколко дни в Business Insider се появи грабваща окото статия: „20-те най-лоши компании в света“, която по не много ясни критерии сложи родния ни превозвач на неприятното 6-то място, наред със севернокорейските, узбекинстанските и таджикистанските авиолинии.

Няколко важни аспекта в случая:

  1. Въпросната статия е поредният опит за журналистическа сензация – както и самата консултантска компания Skytrax, правеща от 20+ години проучване на авиокомпаниите в света пише, тя никога не е правила подобен ранкинг
  2. Разбира се, нашите медии се избиха да прекопират тази „новина“, без въобще да си проверят източниците (хм, сефте…)
  3. Поздравяваме Бг Еър, че реагираха и изпратиха отворено писмо до медиите, обясняващо тяхната гледна точка и най-вече защо нямат толкова висок рейтинг според въпросната консултантска компания:

„…Считаме, че некоретктното поднасяне на данните от изследването на Business Insider до голяма степен се дължи и на непознаването дейността на авиокомпания България Ер и то не се отнася до регионални авиокомпании.

В цитирана класацията бе посочен критерий – предоставяне на одеала и възглавници на борда, осигуряване на забавления за пътниците. Тези критерии се отнасят за компаниите, които предлагат директни полети до САЩ. България Ер оперира за момента само в Европа, като най-дългият полет е 3 часа и 30 минути. В този смисъл българският национален превозвач не би трябвало да бъде оценяван в една категория с авиокомпаниите, които изпълняват презокеански полети и нуждите на пътниците са различни. Обслужването, което предлага България Ер е съобразено с потребностите на своите клиенти.

Считаме, че подобни данни неоснователно засягат имиджа на националния авиопревозвач.“

За жалост, са напълно прави – глупаво би било да загубят клиенти (и съответно, да се налага да вдигат още цените) заради подобни евтини статии. Пожелаваме на всички ви да имате едно наум, когато четете подобни статии и да не забравяме, че в България нямаме лукса от огромен избор на авиокомпании – така че, нека подкрепяме родното 😉

Коментари